onsdag 21. november 2007

PFU


PFU er forkortelsen for pressens faglige utvalg, som er et klageorgan som er opprettet av Norsk presseforbund. Medlemmene er fra presseorganisasjonene og allmennheten. De behandler klager mot pressen både trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner.

Vær varsomplakaten er et reglemang for hvordan god presseskikk er. Det er begrenset hva en kan publisere i pressen, og vær varsomplakaten inneholder eriske normer og regler helt fra hvordan en skaffer informasjon til presentasjonen av saken.

Under kap. 3 "Journalistisk atferd og forholdet til kildene" er 3,2 et viktig punkt.

"3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Dersom anonyme kilder tas i bruk, eller redaksjonen tilbys eksklusivitet, må det stilles særlig strenge krav til kildekritikk."

GD dømt til PFU
Den 23.1.1999 skrev Gudbrandsdølen Dagningen en artikkel med overskriften: "Kapteinen promillemistenkt". Artikkelen handler om at kapteinen på "Hanne Christine" kunne ha vært beruset da båten grunnstøtte inn i et byggefelt i Halnes i Sogn og Fjordane. Senere står det: "Ved 17-tida fredag ettermiddag satt kaptein (navnet) i avhør ved Vågsøy lensmannskontor. I et intervju med NRK etter grunnstøtingen fortalte kapteinen at han sovnet ved roret."

Klageren (kapteinen representert ved advokat) viser til blodprøven som "avviste promillemistanken", og anfører at "det antas at (navnet) fikk et blodtrykksfall og på denne bakgrunn "sovnet" ved roret. Videre peker klageren på Vær Varsom-plakatens punkt 4.5, hvor det går fram at en skal "unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje", samt punkt 4.7, "Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn i kriminal- og rettsreportasjer". Videre anføres det at en "relativ klar retningslinje i denne sammenheng er at en skal "avstå fra identifikasjon i kriminal- og rettsreportasjer."

Gudbrandsdølen Dagningen har brutt god presseskikk.

Ingen kommentarer: