torsdag 20. september 2007

Medienyhet


I dag fikk vi oppgave om å finne en medienyhet vi skulle kommentere.
Jeg valgte å skrive om en medienyhet som handler om SMS meldinger som blir sendt på skjermen under debattprogram.


- TVNorge jukset med antirasistiske meldinger

Nesten i alle debatt- program kan seere sende inn meldinger om meninger og synspunkt de har i forhold til saken som blir diskutert. Men disse meldingene vi ser rulle over skjermen, er det ikke sikkert er i samsvar med det seerne mener.


I saken jeg skriver om hendte det at produsentene lagde egne meninger som en kunne sende på skjermen, for å få balanse i meningene som kom inn. Dette skjedde i programmet «19:30» på TV Norge, der det ble diskutert innvandring. Redaksjonen utelukket meldinger som hadde rasistisk innhold, men meldinger som viste skepsis generelt til innvandrere fikk bli med. For å få balanse i sms'ene som ble sendt inn, sendte redaksjonen selv inn meldinger med innhold som «Ja til et fargerikt fellesskap.» De var også meldinger de kunne sende inn dersom det ble tekniske problemer under sendingen. Jeg mener det er lov å slette meldinger som har rasistisk innhold, men når det er meldinger som ruller over skjermen regner jo de fleste med at det faktisk er seere som sendt inn sine synspunkter.


Ene programlederen som ble spurt angående denne saken, husker ikke detaljert hvordan sms- innsendingene skjedde, men påpeker at han er imot at seere kan sende inn meldinger som kommer på skjermen. Han mener også at slik som det har skjedd her, også skjer i andre redaksjoner og debattprogrammer. Han mener at hele «sms- demokratiet» er oppskrytt, fordi programmet aldri tar opp dialog med seerne som sender inn meldinger, og får høre hva de virkelig mener.


Nå er han programleder i radio og mener de får bedre innsikt i hva lytterne mener, ved å ta opp en dialog med dem. Til slutt i artikkelen er det en medieviter som har kommet med konklusjonen om at debattformen med sms har liten demokratisk gevinst.


Du kan se hvilke kommentarer folk har sendt inn på denne saken ved å gå inn på denne linken :http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/20/512661.html

Ingen kommentarer: